+31 (0)318 541 111

Over technologische innovaties in de praktijk

In gesprek met Koopman-chauffeur Rob Kooij

Technologische innovaties helpen processen sneller, beter en simpeler te maken. Voor Prometheus staat gebruiksvriendelijkheid voor de eindgebruiker centraal. Daarom zoeken we zo nu en dan de chauffeurs op die met onze software werken, om te horen waar hun behoeften liggen en hoe zij het gebruik van onze tools ervaren.

Rob Kooij, werkzaam voor Koopman Cargo, zit al meer dan 20 jaar in het vak. Hij rijdt afwisselend dag- en nachtritten en vervoert van alles: van waspoeder tot karton tot auto-onderdelen. Rob: “Ik hou van wat uitdaging in mijn werk. Of het nou gaat om het rijden van nieuwe routes of het bedenken van een creatieve oplossing om zoveel mogelijk onderdelen schadevrij op hun bestemming te kunnen lossen. Dat houdt het werk lekker afwisselend.”

Technologische ontwikkelingen

Ook de technologische ontwikkelingen, die niet door elke chauffeur per se met open armen worden ontvangen, kunnen rekenen op Rob zijn positieve interesse. “Als er weer iets nieuws geïntroduceerd wordt, kijk ik meestal even de kat uit de boom. Wat is precies de bedoeling? Wat wordt er van mij verwacht? Ik ga er altijd vanuit dat het om een directe verbetering voor het bedrijf gaat. Anders zouden ze het niet inzetten, toch? Ondanks een uitbreiding van het takenpakket, is het werk er door de jaren heen ook steeds makkelijker op geworden.”

Van formules naar pictogrammen

Rob: “Toen ik als chauffeur begon, werkten we bijvoorbeeld nog met een vierkant kastje met toetsenbord waarmee je via ingewikkelde formules gegevens invoerde. Nu beschikken we over een boordcomputer met pictogrammen en is het een fluitje van een cent. En vrachtbrieven kunnen we nu inscannen voor directe facturatie, voorzien van foto’s geloste goederen of afwijkingen.”

Nut van innovaties

“Wat voor mij -en ik denk voor veel chauffeurs met mij- belangrijk is, is om te weten waarom er voor een nieuwe werkwijze of software-oplossing gekozen is en wat je er mee kunt. In het geval van de vrachtbrieven we nu scannen, kost de nieuwe werkwijze in het begin wat extra moeite. Dan helpt het om te weten waar je die extra moeite voor doet. Er zijn nog wel wat optimalisatieslagen te maken in de gebruiksvriendelijkheid hoor, maar je moet ook een beetje geduld hebben.”

Wensenlijstje

Over aan welke technologische ontwikkeling hij nog behoefte heeft , moet Rob even nadenken. “Wat me een hele mooie toevoeging lijkt, is een mobiele, draadloze achteruitrijcamera die je gemakkelijk van trailer kunt wisselen. Volgens mij wordt daar al aan gewerkt. En een totaalsysteem waarbij je alle software en apps van verschillende klanten in één boordcomputer geïntegreerd zijn, lijkt me ook handig. Maar ik weet niet of dat überhaupt kan.”

Creatieve oplossing

Niet alles is met technologie op te lossen of uit te sluiten. Auto’s die zo geparkeerd staan dat je er niet langs kunt, bijvoorbeeld. “Ik laat mij niet zo snel gek maken. Ook hier geldt: met een beetje creatieve oplossingen kom je een heel eind”, aldus Rob.

Prometheus faciliteert:

  • Een strakke, haalbare planning
  • Rendement verhogende routes en ritten
  • Efficiënte, declarabele inzet van chauffeurs en wagens
  • De brug tussen chauffeur en eindklant

Onze klanten zeggen

‘Koopman maakt sinds juni gebruik van de ‘naam nieuwe tool’. Zo is de chauffeur altijd op de hoogte van de meest actuele planning waarbij rekening gehouden wordt met de rust- en rijtijdenwet.’

Planner Hannah de Lange vertelt over hoe deze tooling de communicatie tussen planner en chauffeur weer een stukje makkelijker maakt.

Nieuwsgierig naar onze oplossingen voor uw transport en logistiek?