Prometheus Informatics

Back-up stroomvoorziening voor klantomgevingen Prometheus

Begin deze maand deed zich een grootschalige stroomstoring voor in Veenendaal, waar ook Prometheus gevestigd is. Meer dan 800 klanten van netbeheerder Stedin zaten zonder stroom.

Begin deze maand deed zich een grootschalige stroomstoring voor in Veenendaal, waar ook Prometheus gevestigd is. Meer dan 800 klanten van netbeheerder Stedin zaten zonder stroom. 

Voor huishoudens erg vervelend, maar voor bedrijven -zoals enkele fastfoodketens die hun activiteiten tijdelijk moesten staken-  ook een calamiteit met grote financiële gevolgen. De storing hield zo’n 2 uur aan. Klanten van Prometheus hebben gedurende de stroomstoring geen hinder ondervonden.

Noodaggregaat voor servers klantdata
Rob Kuipers, Systeembeheerder bij Prometheus: “Dankzij de aggregaat van Bredenoort op ons terrein, blijven de servers waar klantdata op gehost wordt ook bij een stroomstoring bereikbaar. De aggregaat schakelt enkele seconden nadat de primaire stroomvoorziening uitvalt automatisch in. Tussen het uitvallen van de primaire stroomvoorziening en het inschakelen van de aggregaat vangen de UPS’s (Uninterruptible Power Supplies) de uitval op.”

Waakdienst
Rob: “Gedurende het weekend monitort een waakdienst onze locatie. In het geval van een storing krijgen wij daar een melding van. Intern evalueren wij de situatie en nemen wij zo snel mogelijk waar nodig voorbereidingen ten behoeve van de continuïteit. In het geval van de meest recente storing betrof het een relatief korte verstoring en waren er geen extra acties noodzakelijk. Na herstel primaire stroomvoorziening zijn alle systemen gecontroleerd en akkoord bevonden.”

55 storingen per dag
In 2017 deden zich in Nederland meer dan 20.000 stroomstoringen voor: gemiddeld 55 op een dag. In de afgelopen vijf jaar hebben zich drie momenten voorgedaan waarop Prometheus -succesvol- overschakelde naar de noodstroomvoorziening. Rob: “De aggregaat wordt iedere maand getest, zodat we zeker weten dat we storingen probleemloos kunnen opvangen. De duur van de storing maakt hierbij niks uit; met de leverancier hebben we afspraken met betrekking tot het bijvullen van de aggregaat, waarmee deze in theorie eindeloos kan blijven draaien.”

Gevolgen voor operatie
“Dat is geen overbodige luxe”, aldus Rob. “De omgeving van waaruit onze klanten werken draait volledig op de servers. Zijn deze door een storing niet bereikbaar, dan is er bijvoorbeeld geen communicatie meer mogelijk tussen planner en chauffeur. Ook boordcomputers staan dan niet langer real-time in verbinding met de backoffice. Een planning kan dan nog wel afgewerkt worden, maar updates en afmeldingen vinden pas weer plaats na herstel. Gelukkig heeft het nooit zo ver hoeven komen.”

Externe back up
De productieomgeving van Prometheus is dubbel uitgevoerd. De uitwijk bevindt zich op een externe locatie. In het geval van calamiteiten zoals brand of wateroverlast kunnen de productieprocessen vanaf deze externe locatie overgenomen worden.