Prometheus Informatics

Degelijke oplossingen met bewezen functionaliteit

Koopman Logistics Group maakt al jaren gebruik van de oplossingen van Prometheus Informatics. Als het voor bedrijfsonderdelen Koopman Autotransport en Koopman Cargo tijd is om de vloot te vernieuwen, hoort daar dan ook een update van de digitale boordcomputeroplossingen bij!

De oplossingen voor Koopman Autotransport

Koopman Logistics Group bestaat uit verschillende bedrijfsonderdelen. Voor de onderdelen Koopman Autotransport en Koopman Cargo leefde bij de chauffeurs de behoefte aan nieuwe hardware. De huidige systemen waren verouderd en er misten functionaliteiten. Een mooi moment voor een grondige update dus. De nieuwe hardware vormt een perfecte basis voor een uitbreiding van de functionaliteiten met handige oplossingen zoals E-Hour, E-MDM, E-Cloud en Documentserver.

Vertrouwde partij
Brendan van Wechem, Projectmanager Hardware bij Koopman Cargo, legt uit hoe het proces is verlopen. “De vorige devices waren al sinds 2006 in gebruik en aan vervanging toe. We hebben de wensen- en eisenlijst goed tegen het licht gehouden, maar de uitkomst was nog steeds de software van Prometheus. Een andere partij was eigenlijk geen optie. Prometheus is een bekende en vertrouwde partij. Ze kennen ons en snappen wat er nodig is. Prometheus is een gevestigde partij, dat merk je in de samenwerking. De oplossingen zijn degelijk en hebben een bewezen functionaliteit.”

Verschillende wensen, zelfde proces
“De belangrijkste uitvraag voor ons was een oplossing voor goede navigatie met een uitneembaar device,” vertelt Niels Buiter, Process Improvement Manager bij Koopman Autotransport. “Ook het delen van documenten is belangrijk en dat er grote schermen zijn.” Voor Cargo was vooral belangrijk dat barcodes en documenten gescand kunnen worden en dat de device draagbaar is. “Waar mogelijk zoeken we synergie tussen beide onderdelen. We krijgen andere soft-, en hardware, maar wel volgens het zelfde proces. De centrale backoffice hebben we in eigen beheer en de hardware is uitwisselbaar.”

De oplossingen voor Koopman Autotransport
Koopman Autotransport kreeg in totaal 296 nieuwe TomTom Bridge systemen. Ook kwamen er Squarell voertuig-gebonden units voor het juist verwerken van de kilometerstanden. Daarbij hoort E-MDM software voor het op afstand kunnen beheren van de hardware bij defecten. Met de data uit E–Mobile Logistics kan Koopman Autotransport haar backoffice verrijken. Alle boordcomputers hebben een beveiligde verbinding met de Prometheus cloud omgeving. Hierdoor heeft Koopman geen omkijken naar het updaten van servers of het maken van back-ups. Al deze services zijn inbegrepen bij de dienstverlening. De volledige implementatie is in 2 maanden gedaan. “De uitrol ging top”, aldus Brendan. “Alles loopt keurig op schema, we hebben telkens weer wat te vieren. Wat aan de voorkant is afgesproken, loopt ook aan de achterkant prima.”

De oplossingen voor Koopman Cargo
Voor Koopman Cargo worden zebra TC56 smart computers geleverd inclusief E-MDM software, simkaarten en cloudoplossingen van Prometheus. Een deel van deze devices wordt gebruikt voor de charters van Koopman Cargo. Koopman Cargo heeft ook meegewerkt aan de ontwikkeling van onze Document Scan App. Hiermee kunnen vrachtbrieven versneld en digitaal verwerkt worden. Brendan: “Dat maakt het werk een stuk makkelijker. Voorheen moest een vrachtbon ingevuld worden, nu gaat dat via de boordcomputer. Zo weten we precies wat er is opgepikt en dat gaat direct naar de planner voor verdere verwerking. Dit geeft meer duidelijkheid en efficiency en helpt de klant, de planner en de chauffeur. Wij hebben geholpen bij de ontwikkeling van de Scan App. Dat is echt innovatief en een voorbeeld van het ondernemerschap van Prometheus.” De uitrol voor Koopman Transport is naar verwachting in januari klaar.

Tijdsbesparing
De voordelen van de nieuwe oplossingen zijn groot, geeft Brendan aan. “Chauffeurs kunnen gelijk navigeren naar het juiste laad- of losadres. Er is minder uitval, en de scanner is handzamer.” Niels vult aan: “We hebben nu meer inzicht, een eenvoudiger administratie en tijdsbesparing. Voorheen moest een chauffeur regelmatig een kwartier wachten omdat de batterij van de boordcomputer of navigatie leeg was. Nu kom je in de auto, druk je op de knop, de route start en je kunt gelijk gaan rijden. Reken maar uit wat dat scheelt met dagelijks 200 auto’s en 200 chauffeurs op de weg.”

Over Koopman Logistics Group
Koopman Logistics Group biedt OEM's, importeurs, dealers, leasemaatschappijen, verhuurmaatschappijen en andere bedrijven met grote vloten personenwagens een complete logistieke dienstverlening. Door een combinatie van transport, opslag en reparatie van voertuigen te leveren, is het bedrijf uitgegroeid tot de grootste speler in de Benelux op dit vakgebied.

Het bedrijf onderscheidt zich door de betrouwbare reputatie en kiest voor een integrale benadering: in nauwe samenwerking met de klant het volledige proces doorgronden en optimaliseren. Hierdoor kunnen doorlooptijden worden verkort en zijn voertuigen snel (weer) inzetbaar. Dankzij de eigen IT-afdeling zijn baanbrekende innovaties mogelijk, waaronder een volledig gedigitaliseerde supply chain-oplossing op basis van blockchain-technologie. Het doel van deze distributed ledger is vereenvoudiging, transparantie en het voorkomen van fraude binnen de supply chain. In het voorjaar van 2018 won Koopman Logistics Group daarvoor een TIM-innovatieaward.

Naast de automotive-divisie heeft het bedrijf een general cargo-tak voor het vervoer van een diversiteit aan producten, van pakketten tot volle ladingen, in de Benelux en een deel van Duitsland. De general cargo-divisie biedt tevens warehousing en overige logistieke diensten. Koopman Logistics Group telt bijna 1.000 werknemers. De jaaromzet bedraagt ruim 150 miljoen euro.

Koopman Logistics Group heeft vestigingen in Noordhorn, Nijkerk, Amersfoort, Amsterdam, Born, Hoogezand, Brussel en Neuenburg (D). Koopman Logistics Group is gecertificeerd volgens ISO 9001:2015 en ISO 14001: 2015.

Over Prometheus Informatics
De professionals van Prometheus Informatics streven al meer dan 25 jaar naar innovatie, specialisatie, integratie, compliance en flexibiliteit. U richt zich op uw core business, terwijl wij ondersteuning bieden in datgene waar we goed in zijn: softwareontwikkeling, gericht op datacommunicatie tussen mensen, processen en systemen. In samenwerking met betrouwbare technologiepartners ontwikkelen we continu nieuwe technologieën met bewezen technieken die u een voorsprong geven ten opzichte van uw concurrenten.