Prometheus Informatics

Koppeling met AfvalRIS geeft Amsterdam-Zuid beter inzicht in operatie

Het telematica platform van Prometheus Informatics is dankzij GMT Connect ook beschikbaar voor AfvalRIS-gebruikers. Voor Stadsdeel Zuid in Amsterdam is de koppeling tussen de mobiele (boordcomputer) oplossing en AfvalRIS succesvol gerealiseerd.

Het telematica platform van Prometheus Informatics is dankzij GMT Connect ook beschikbaar voor AfvalRIS-gebruikers. Voor Stadsdeel Zuid in Amsterdam is de koppeling tussen de mobiele (boordcomputer) oplossing en AfvalRIS succesvol gerealiseerd. Na de implementatie van E-Codrive, heeft men bij het stadsdeel nu ook realtime inzicht in de operatie. In Stadsdeel Oost van de hoofdstad werd eerder al succesvol Guided Navigation geïmplementeerd.

Samenwerking tussen stadsdelen
Stadsdeel Zuid en Stadsdeel Oost zoeken in grote mate de samenwerking op, vertelt Ronald Boekhout, manager Afvalinzameling bij Stadsdeel Zuid: “Wij hebben daarin een voorlopersrol binnen Amsterdam. Bij ons lag de focus in eerste instantie op de rijstijlanalyse. Dit in het kader van verkeersveiligheid en om de chauffeurs een hulpmiddel te bieden om economischer te gaan rijden en hiermee een verwachte besparing op het gebied van onderhoudskosten, brandstofverbruik en CO2 uitstoot te realiseren. Nu bevinden we ons in een testfase waarbij de koppeling tussen AfvalRIS en Prometheus met een aantal voertuigen operationeel is. In Stadsdeel Oost lag de focus juist op Guided Navigation. Het zou mooi zijn als in de toekomst chauffeurs met behulp van Guided Navigation uitgewisseld kunnen worden tussen de Stadsdelen in Amsterdam.”

Controle op dienstverlening
De digitaliseringsslag die binnen Amsterdam plaatsvindt, is pas het begin, volgens Boekhout: “Voor de planning is de boordcomputer een hulpmiddel om de dienstverlening te monitoren. Door de koppeling tussen Prometheus en GMT hebben we direct inzicht in de planning, orderstatus en locatie van voertuigen. Zeker bij bedrijfsafval kan dat voordelen opleveren. Het geeft namelijk een betere controle op wat door de klant daadwerkelijk aan afval wordt aangeboden. Een volgende stap zou kunnen zijn dat als de aangeboden hoeveelheid niet overeenkomt met het contract, we de facturatie daar ook op aanpassen. Ook naar andere ICT-toepassingen die bijdragen aan een dynamischer inzameling wordt gekeken.”

Synergie
Algemeen directeur Jan Nijland is zeer te spreken over de succesvolle koppeling met AfvalRIS bij Amsterdam-Zuid: “Diverse van onze klanten maken al gebruik van GMT’s Clear in combinatie met onze mobiele oplossing. Het is mooi om te zien dat ook AfvalRIS-gebruikers de mogelijkheid hebben om hun backoffice-pakket digitaal te ontsluiten met ons platform. Amsterdam-Zuid is een mooi voorbeeld waar onze oplossing verder gaat dan alleen ordermanagement. Aan de ene kant verrijkt ons platform de data die realtime terugkomt in AfvalRIS, waardoor inzicht in de operatie gerealiseerd wordt, anderzijds ondersteunen wij chauffeurs in hun rijgedrag en routekennis. Een synergie tussen twee innovatieve bedrijven die de dienstverlening van hun klanten naar een hoger niveau tillen, om met de woorden van GMT-directeur Mark Abbas te spreken.”, aldus Nijland.