Prometheus Informatics

RMN heeft primeur met glascontainerdialoog

Reinigingsdienst Midden Nederland (RMN) zal als eerste afvalinzamelaar het glascontainerdialoog op de mobiele (boordcomputer) oplossing van Prometheus in gebruik nemen.

Reinigingsdienst Midden Nederland (RMN) zal als eerste afvalinzamelaar het glascontainerdialoog op de mobiele (boordcomputer) oplossing van Prometheus in gebruik nemen. Na een geslaagde test volgt er op zeer korte termijn een definitieve acceptatietest. Het glascontainerdialoog is speciaal ontwikkeld voor de inzameling van glas en in te zetten voor zowel boven- als ondergrondse glascontainers.

Glasinzameling in eigen beheer
RMN besteedde voorheen de glasinzameling uit. Tegenwoordig doet RMN dit in eigen beheer. “RMN is in omvang gegroeid. Hierdoor is het goedkoper om glasinzameling in eigen beheer te doen dan het uit te besteden”, legt Martin Velthuis, Hoofd ICT & Kwaliteit bij RMN, uit. “Hiervoor hebben we geïnvesteerd in een zeer veelzijdig EURO 6 voertuig, voorzien van Welvaarts weegsysteem.”aldus Velthuis.

Verregaande integratie met PieterBas
Het glascontainerdialoog is in nauwe samenwerking met PieterBas Automatisering ontwikkeld. De data die de mobiele (boordcomputer) oplossing verzamelt, wordt door PieterBas gestructureerd weergegeven in haar backofficepakket. Consultant Leslie Hendriks van Prometheus is erg te spreken over het glascontainerdialoog en de koppeling met PieterBas: ”Het glascontainerdialoog biedt procesondersteuning aan de chauffeur en levert inzicht in kwalitatief hoogwaardige data uit de inzamelingsoperatie voor het management. In het dialoog ondersteunen we zowel het legen van glascontainers met één fractie als met containers met verschillende compartimenten voor verschillende fracties. In het geval van RMN registreren we op basis van het Welvaarts weegsysteem het gewicht van de container voor en na leging van ieder compartiment. Dit biedt inzicht in het gewicht van ieder onafhankelijke compartiment. Doordat de mobiele oplossing gekoppeld is aan het weegsysteem hoeft de chauffeur niks handmatig in te voeren en is de data dus zeer betrouwbaar. Wanneer de chauffeur de opdracht afvinkt op het scherm, sturen wij de gegevens naar PieterBas en zij geven een gestructureerde weergave van weeggegevens per compartiment.”

Belang van data
“Wij zullen voor de glasinzameling een passieve planning voeren, geeft Velthuis aan. Dit houdt in dat onze glascontainers niet met vulgraadsensoren zijn uitgerust. Op basis van de data die de boordcomputer ons verschaft, kunnen wij straks hotspots voordefiniëren. Glascontainers die frequenter geleegd moeten worden op bepaalde tijdstippen.” verklaart Velthuis de inzet van de mobiele (boordcomputer) oplossing met het glascontainerdialoog. “Ook geeft het inzicht in de hoeveelheden van de soorten glas. Dit is gezien de verschillende grondstofprijzen voor verschillende soorten glas weer van groot belang.” Voegt Velthuis tot slot toe.